lördag 11 februari 2012

Pedagogisk dokumentation Vad, hur och varför

Mitt förstauppgift på denna kurs reflektera över vad är pedagogisk dokumentation för oss, vad, hur och varför. Det känns väldigt spännande!
Pedagogisk dokumentation för mig är en metod för att synliggöra och öka medvetenheten om det egna arbetet i förskolan, därmed göra det möjligt att utveckla och reflektera över förhållningssätt, arbetsätt och lärande processer.
 Literaturen har väckt massor av tankar hos mig. Jag har fått en annan syn på den dokumentation vi gör idag.
Jag jobbar på en förskola med barn i åldrarna 3-5 år. Regnbågens förskola är i sitt arbete inspirerat av Reggio Emilja pedagogik. Vilket jag tycker att det är väldigt intressant och spännande arbetssätt.
Grund ideen bakom Reggio Emilja är att man fokuserar på det enskilda barnet lyssnar och ser barnets olika styrkor.
Reflektion, observation, och dokumentation är det viktiga arbetsverktyg vi har.
Vi delar oss i små grupper, utgår från barnens intresse och fyfikenhet.
Foton, anteckningar, videofilmer och barnens arbeten blir utgångspunkten när vi planerar.

Enligt Läroplan Lpfö "Verksamheten skall utgå från barnens erfarenheter, intresse, behov och åsikter.
För att kunna synliggöra den egna praktiken tydligt måste man dokumentera verksamheten . Man behöver dokument av olika slag som underlag för sin reflektion. Dokumentation ska beskriva den pedagogiska proscessen och varje barns utveckling och lärande"

Jag/ vi utgår från barnens intresse, och skapar möjligheter att lära, utforska och utveckla. I höstas hade vi ett projekt arbete känslor och empati, och kommer att förtsätta till våren också.
Barnen pratade mycket om känslor, rädd, arg, ledsen och glad och ställde massa fråger till oss pedagoger. Vi pedagoger kände att det var en viktigt ämne just våra barn intresserar, Då tänkte vi att lyfta fram det och arbeta med känslor med hela gruppen.
Vi pratade på vår samling om känslor varje dag, och ställde enkla frågor till barnen om dem olika känslor. .t.ex  Hur käns det när man är arg, ledsen , ell, glad, diskuterade tillsammans med alla.
En pedagog satt alltid med papper och penna i handen och skrev ner barnens tankar, för att kunna ha det som underlag till vår reflektion.
Vi delade oss i två grupper när vi  jobbade med vår projekt. Vår roll som pedagog är att utmana barns nyfikenhet, skaparlust och upptäckarglädje, genom att erbjuda dem olika aktiveteter.
Vi dokumenterar hela tiden och det gör vi av många skäl, att öka kunskapen, skapa utmaningar och reflektera över barns lärande. Vi dokumenterar mycket genom att  fotografera, filma, skriva anteckningar och sedan synliggöra det till barnen, till oss själva och till föräldrar. Vi har en en digital fotoram som hänger på varje avdelning och där rullar alla bilder vi har tagit som en bildspel.

Lenz Taguchi skriver i sin bok "Varför pedagogisk dokumentation" hur vi pedagoger genom att dokumentera barnens aktiveteter kan göra deras kunskaps utveckling synlig både för dom och för oss.
Hon vill även att pedagogen ska få syn på sin egen roll som (kulturlärare)."
Den konkreta dokumntation kan ligga till grund för att kontinurligt förändring eller reform arbete på förskolan.
Jag tycker att det är jätte viktigt att dokumentera, inte bara dokumentera och hänga det på väggar för att synliggöra, utan göra en pedagogisk dokumentation och kunna skilja dokumentation från den pedagogiska dokumentationen. Att ha pedagogisk samtal kring barns lärande, hur bär sig barnen åt?
Vilken material har dem till gång till?, hur gör vi pedagoger, vad vi kan förbättra, vad ska förändras?
Reflektera över hur och till vad kan dokumentationen användas.
Att arbeta på ett utforskande sätt och fördjupa oss i ett ämne som intresserar barnen.och utgå från vad barnen behöver istället för vad de behöver och saknar.
Enligt Lenz Taguchi dokumentation ska ge oss fortlöpande information om var står jag/vi just nu?
vilket förhållningsätt till barn , till kunskap, till lärande, till kollegor eller till barnens familjer ges utryck."sid 12
När jag och min kollega reflekterar tillsammansutbytter vi våra tankar och tolkningar, vilket skapar lust och nyfikenhet i det förtsatta arbeten. Det som är viktigt för oss att vi vill inte vara förmedlare av kunskap utan kunskapskapare tillsammans med barnen.
Läroplanens riktlinjer uppmanar arbetslaget att använda olika former av dokumentation och utvärdering som ger kunskaper om förutsättningarna för barns utveckling och lärande i verksamheten.Lpfö 98"
Den pedagogiska dokumentation ser vi i arbetslaget som vägen till fördjupade kunskap om barns intressen, inlärning och utveckling.Vi är delaktiga i all förändring.
Den pedagogiska miljön är en viktigt del av vårt arbete. Vi vill att miljön ska vara tilllåtande och utmanande,  föränderlig och stimulerande. Att skapa rum i rumet.olika rum ska inspirera till olika aktiveteter.Miljön hos oss är i ständig utveckling och process, därvi utgår från barnet, ålder, deras intresse och behov.
Enligt läroplan lpfö 98" Miljö och material är en del av förskolans pedagogik och svarar mot en av flera faktorer i den didaktiska frågan HUR. Man måste ständig reflektera över att miljö och material är i linje med VAD man vill att barn ska lära sig och i relation med Vem den aktuella barngruppen."

Jag tror slutligen att vi kan lära och utveckla så mycket inom vår verksamhet genom att fördjupa våra kunskaper kring pedagogisk dokumentation. Tillsammans med sin arbetslag diskutera , reflektera över VAD, HUR,och VARFÖR. pedagogisk dokumentation.Dokumentation blir pedagogisk dokumentation när vi använder oss av den för att utveckla våra tankar.
Vi reflekterar tillsammans med pedagoger emellan, och barnen emellan.Vi sätter upp bilder med texter, gör små böcker där barnens upplevelser går tillbaka till barnen.

Här reflektras över vad vi gjort, hur vi gjort, och går vadare och hittar nya trådar.






Literaturförteckning
Emsheimer, p, Hansson, H, Kappfeldh, T Den svårfångade reflektion, lund
Studentliteratur 2005
Lenz Taguchi,H, varför pedagogisk dokumentation,Stockholm:HLSförlag 1997
Skolverket, läroplan Lpfö 98
Wehner Godee,Catt fånga lärandet, Stockholm: Liber AB 2010